Melodifestivalen 2011: Final


Efter fem veckors uppvärmning, förspel eller vad ni nu vill kalla det. Direkt från Sveriges största golfboll. Själv befinner jag mig någonstans i italiens huvudstad Milano. Fotbollshuvudstad alltså.
NU KÖR NI!

Efter att tidigare bedömt var låt för sig så har jag nu rankat dem i varje kategori och placerat ut 0,5 - 5 baserat på detta. Hög poäng bra, låg poäng mindre bra.

Danny
LÅT Den börjar bra, skön musik och tempo. Sen blir det ju dock SM i upprepning. Och såna här klubblåtar är dessutom inte så högt rankade i min bok. Men själva versdelen gillar jag.


SHOW Oväntat drag med dörrkulissen i början. Det ser inte ut att vara så avancerad dans, men den höjer låten. Sen får han ju även klappa till två tjejer på rumpan. Och så gör han ju dessutom The Wajkii. Tyvärr verkar dock Urkel ha lite svårt med tajmingen.


UTSTRÅLNING Ser lagomt avslappnad och kylig ut i början. Busig när tjejerna kommer på besök. Och en bit kaxig. Men det är ju en klubbsång så.


Sara Varga
LÅT Tänk att svensk vismusik är så bra. Det är nästan så att jag får Cornelis-vibbar av musiken. Bekvämt tempo, visselvänlig vilket är ett stort plus enligt mig. Ökningen i tempo i slutet passar in bra.


SHOW Helt ärlig, här händer det inte särskilt mycket förutom några enstaka handrörelser av henne. Men det passar samtidigt perfekt till låten. Dessutom skön belysning. Det vildaste är när hon tar loss mikrofonen. Och vart fan tar stativet vägen?


UTSTRÅLNING Sjunger från hjärtat, men det syns inte riktigt. Med tanke på handlingen i låten ser hon lite för glad ut.


The Moniker
LÅT Årets glädjelåt. Falsett, Beatles-beat. Trumsolo, handklapp och en liten stegring. Och så en mjuk avslutning. En helt underbar låt.


SHOW Först gillar jag krulltotten vid pianot. Sen kommer hon med J&J-frillan och trumpet. Och sen står han där, Mahatma di Leva. Psykadeliska färger. Löpband och struttande runt världen. Nattlig dans och klädbyte. Och sen kommer de dansande svamparna. Absolut fabulöst. Och så passande till låten.


UTSTRÅLNING Sprudlar av glädje och har svårt att stå still.


Brolle
LÅT Elvis-sound, känns passande för Brolle. Gillar bakgrundsgitarren som bara hörs starkare och starkare i första versen. Lätt gospel med de oande körrösterna.


SHOW Snyggt pulserande ljus i starten, jag får känslan av ett rymdskepp. Snyggt även att han står i motljus första minuten. Numera blir jag dock inte lika imponerad av svartvitt. Om Elvis och John Travolta fick barn skulle resultet se ut och dansa som Brolle. Förra året körde Anna B med lysstavar, Brolle kontrar med guldfolie. Och snygg beslysning som avslutning.


UTSTRÅLNING Äger scenen. Flirtig, busig och lycklig. Är kanske inte så svårt att äga scenen när man är ensam på den men trots lampor och allt så är det till Brolle mina ögon dras.


Linda Bengtzing
LÅT Börjar starkt med musiken, och den är nog skriven enligt Värsta schlagern-principen. Kan ju inte säga att det inte rycker i benen när jag hör denna. Fast texten är ju inte den mest otöntiga. Gör en liten Ross när hon sjunger ”upp och ner”.


SHOW Gul klänning, lila lampor, en påskspecial med andra ord. Hade hon verkligen orden "trygg familjefar" på skärmarna i bakgrunden? Japp, Sandra Bullock+Nanne Grönvall=Linda B. Och Carola-fläkt. Hon använder iallafall. Men varför portföljer till dansarna ? Lite fördomsfullt om det ska symbolisera en trygg familjefar.


UTSTRÅLNING Som alltid, en duracellkanin. Det är nästan så att man själv blir stressad av att se henne.


Nicke Borg
LÅT Lite raspig röst som passar bra till gitarren. Enkelt ljud, som får musiken att låta bra. Blir lite sämre när fler instrument blir inblandade. Solot är dock maffigt, och ovanligt för att vara Melodifestivalen, och höjer låten till nivån för början.


SHOW Stiligt med skärmarna i bakgrunden som får det att se ut som stjärnor på natthimlen. Fast det faktum att han utseendemässigt med kläder och frisyr ser ut som betjänten i Scary movie 2 får ni själv tolka om det är bra eller inte. Men ljusspelet gillas. Och skärmarna med gitarrsolot. Och han använder Anna Bs lysstavar; ska vi gissa att de var dom som skulle använts i finalen av ESC ?


UTSTRÅLNING Lugn och sansad, precis som låten. Är dock inte lika utmärkande som Brolle.


Swingfly
LÅT
Full fart från början. Barnvisan boomchickabom får en framträdande roll. Och sen kommer idolen och sjunger refrängen. Den tredje medryckande låten i årets final. Och jag tycker fortfarande att han sjunger Pokémon.


SHOW Vita flaggor i publiken. Första gången som cheerleaders används i ett bidrag tror jag. Gillar mycket psych-out-ögonblicket. Och Swingflys "dans" innan tjejens entré. Känns inte särskilt inrepat av de tre sångarna utan att de vara fristilar, vilket är positivt.


UTSTRÅLNING Självsäker utlänning, kaxig tjej och sprattlig kille. Och de två killarna bjuder verkligen på sig.


Sanna Nielsen
LÅT Är faktiskt rätt förvånad att den här låten i sig är rätt svag. Den känns så schlagrig och vanlig att den heller inte sticker ut. Det är ju en hel del poplåtar i år men alla har något nytt och fräscht känns det som. Utom den här. Sen ska man inte ta ifrån Sanna att hon kan sjunga. Gillar dock trumslagen bakom orden "I'm in love", samt den lilla delen innan sista refrängen.


SHOW Rätt häftigt med den blinkande kloburen, och hennes sidsteppande och snurrande i den. I deltävlingen verkar hon dock lite stapplig innan den börjar snurra. Enkel dans i slutet, men ändå så mycket mer imponerande än de första två minuterna i buren. Och dödssnurren är rätt cool.


UTSTRÅLNING Hon kan verkligen utstråla glädje.


The Playtones
LÅT Rockabilly. Första versen känns dock inte som något särkilt, en lite snabbare variant av temat till True blood bara, men med start vid refrängen sätter låten fart. Sen blir det även marschkänsla innan sista refrängen.


SHOW Povel Ramel på ståbas. Och blått är en mycket fin färg. Och dessutom två figurer från Harry Potter-böckerna i de två Beuxbatons-eleverna. De fjäskar verkligen för mig. Sen att skylten ser ut att vara från Las Vegas gör det inte sämre. Även skärmarna visar Vegas. Och till skillnad från Brolle så are they playing with fire. Som hämtat från 50-talet.


UTSTRÅLNING Sångaren kör den flörtiga stilen så fort kameran närmar sig och är bestämd. Och Povel Ramel gör mig väldigt glad.


Eric Saade
LÅT Kall som is, kall som is. Nä, nu ska jag inte vara sådan. Mycket bra poplåt med härligt dunkadunka. Plus till den låga visslingen under versen och refrängerna.


SHOW Okej tjejer, när ni slutat dregla över hur snygg han är(förmodligen efter 67e youttube-klippet) så kan ni väl kolla på dansarna bakom fönstret när de gör krabbdansen. Snyggt med poppoppop på skärmarna. Betydligt mer avancerat än Dannys dans, och betydligt snyggare. Fast jag visste inte att han var ett levande piano. Sen måste jag nog ändra mig angående den tredje glassprängningen, det är nog avsiktligt. Väldigt snyggt när han försvinner i rök efter nämnda sprängning dessutom. Och att färgschemat från från svartvitt till blårödvit.


UTSTRÅLNING Han börjar tokbestämd men går väldigt fort över till "tjena kompis". Sen lite badass. Och ett leende. Och nästan lite nonchalant i första dansen. Han skulle valt ett, eller kanske två närliggande uttryck och kört på det.
 


The Moniker
Eric Saade
Brolle
Swingfly
Playtones
Sara Varga
Sanna Nielsen
Danny Saucedo
Linda Bengtzing
Nicke Borg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0